Overige letselschade

De meeste letselschadesituaties gaan over verkeersongevallen, arbeidsongevallen en medische fouten. Alle andere zaken worden daarom overige letselschadedossiers genoemd. Welke meest voorkomende gevallen daaronder worden verstaan, kunt u hier lezen. Natuurlijk kunnen wij niet alle vormen op de site opnemen.

Letselschade door de fout van een ander, kan ook familielid zijn

Dit is weer zo’n verzamelnaam waar veel ongevallen in en om het huis onder vallen. Iemand doet iets doms en daardoor ontstaat letsel. Voorbeeld: iemand trekt onvoorzichtig een deur dicht en daardoor worden tanden uit de mond van een ander geslagen, samen til je een kast en plotseling laat de ene de kast los, et cetera.  Tal van voorbeelden zijn te bedenken. Bij het laatste voorbeeld speelt alleen wel de verhoogde drempel van de ‘vriendendienst’. Dat betekent dat er niet voor elk wissewasje aansprakelijkheid wordt aangenomen, omdat er nou eenmaal geen professionele mensen aan de slag zijn. Als je elkaar helpt als vriend, kun je eerder verwachten dat er iets niet goed gaat dan wanneer er een gespecialiseerd bedrijf aan de slag gaat.

Letselschade door gebrekkige opstallen

Een opstal is eigenlijk een gebouw, maar volgens de wet wordt er ook bijvoorbeeld een weg onder verstaan. Er kunnen gebreken aan wegen zijn waardoor u letselschade oploopt, denk maar aan: het struikelen over een losliggende stoeptegel, het rijden in een groot gat in de weg, et cetera. In vele gevallen is de bezitter, en tevens vaak de eigenaar, van de opstal aansprakelijk. Denk hierbij aan bijvoorbeeld: een gemeente, provincie of het rijk, een particulier of  een bedrijf. Waait er een dakpan van een huis, dan is de bezitter daarvan aansprakelijk. Let op: hier geldt risico-aansprakelijkheid. De bezitter hoeft geen schuld te hebben om toch aansprakelijk te zijn. Wat telt is dat de opstal gebrekkig was, dat is voldoende.

Voorbeelden door gebrekkige opstallen

  • Letsel aan een voet doordat een lamp in een zwembad brak.
  • Letsel doordat een schutting omviel op iemands hoofd.
  • Letselschade door een afgewaaide dakpan.
  • Letsel door het struikelen over een losse stoeptegel.

Letselschade door gebrekkige producten

Dit noemen we ook wel productaansprakelijkheid. De wet bepaalt dat de producent van een product risico-aansprakelijk is indien het product gebrekkig is en letselschade veroorzaakt. Wanneer is het product gebrekkig? Wanneer het niet heeft voldaan aan de eisen die men daaraan mocht stellen. Dat kan ook liggen aan: de verpakking, de instructies, de veiligheid, et cetera.

Letselschade bij sport en spel

Een sliding bij het voetballen met een enkelbreuk tot gevolg, een te hoog geheven stick tegen je hoofd bij het hockeyen of een golf- of tennisbal in je oog. Het kan zo maar gebeuren, maar niet altijd is de ‘dader’ aansprakelijk. Er moet wel iets zijn gebeurd dat buiten de ‘normale’ lijn van het spel lag. Als het dus binnen het normale spel gebeurt, is de dader niet aansprakelijk. De Hoge Raad heeft namelijk gesteld dat als je als deelnemer of toeschouwer betrokken bent bij een sport of spel, je bepaalde gedragingen van een ander kunt verwachten en hebt te accepteren. Je weet dus dat er bepaalde gevaren aan de activiteit zijn verbonden en neemt door deelname het risico eigenlijk voor lief. Krijg je een opzettelijke tik op je hoofd of is de sliding extreem grof, dan kan er wel aansprakelijkheid zijn.

Overige vormen van letselschade zijn onder andere:

  • Letsel door een geweldsmisdrijf
  • Letsel door dieren
  • Letsel door seksueel misbruik/pesten/discriminatie intimidatie
  • Letsel door een ongeval in de privésfeer
  • Overlijdensschade
  • Letsel tijdens vakantie
  • Medische misser

Ook kunt u bij ons terecht als u niet tevreden bent over de huidge belangenbehartiger of rechtsbijstandsverzekering. U kunt een second opinion laten uitvoeren. 

Staat uw situatie er niet bij en hebt u een vraag? Vraag het Teunissen Letselschade. Bel ons dan gerust op 0495-633600. U kunt ook het contactformulier invullen.

 

Recht op schadevergoeding?

Beantwoord binnen 1 minuut 6 vragen en bereken uw kans op een schadevergoeding

Schadevergoeding mogelijk?